Goalie træning





Målmand Ishockeyspillet er konstant i udvikling, hvor fart, teknik og individuelle færdigheder er i fokus. 


Der er mange skud på mål i kampene, og forventningen til målmanden er, at minimum 90% af skuddene bliver reddet. 


Forventninger til målmanden er med til at stille store krav til, at målmændene skal kunne mestre alle momenter i målmandsspillet.


Cheftræner for goalies - Hvidovre ishockeyklub

Der er i øjeblikket ikke nogle fremhævede profiler

Goalie profiler i Hvidovre ishockey klub

Profile Image
Målmand U18
Bertram Waage Pedersen #1 (07)
Profile Image
Målmand U15
Niklas Sørensen #35 (09)
Profile Image
Målmand U15
Alex Giacobbe #32 (09)
Profile Image
Målmand U13
Tjalfe Witkowski Hartmann Street #31 (11) 
Profile Image
Målmand U11 og U13
Villads Norup #32 (11)
Profile Image
Målmand U11
Atle Krøyer #35 (12)
Profile Image
Målmand U7 & U9
Ida F. Hansen #26 (14)
Profile Image
Målmand U9
Dicte Thorndahl (14)
Profile Image
Målmand U9
Magnus Jørgensen ('15) #37

Nedenstående er fra ATK 2,0 vedr. goalie træning

Tracking af pucken betyder, at goalien skal følge pucken med sine øjne. Ved afslutninger på mål skal målmanden nøjsomt fuldføre en tracking af pucken. Fra afslutningens start og hele vejen til redning, hvis der bliver retur - hele vejen ud igen. Dette giver goalien god kontrol over redningen og puckens bane. Ved korrekt udførelse vil kroppen naturligt følge med i returspillet.


Tracking af spillet og modstandere

Tracking er en taktisk udførelse, som giver goalien information om spillets udfald. Gennem tracking kan målmanden forudse og forberede forskellige scenarier. Tracking udføres også, når modstanderen ikke har en skudmulighed. Dette giver også målmanden en mulighed for at kunne kommunikere med sit forsvar om eventuelle trusler eller mangler i forsvarsspillet.

For at have bedst mulig indgang i et redningsmoment kræves en god vinkel til skytten. Dette trænes ved at starte et redningsmoment inde på mållinjen i midten af målet. Når en centralplacering er opnået, glider goalien ud til toppen af målfeltet og gør sig klar til afslutningen. Målmanden skal have midten af brystet mod modstanderes blad/puck. På denne måde ender målmanden vinkelret i afslutningsmomentet.


Modstanderes flytter sig ofte i sideled for at åbne en side af målet. Goalien flytter sig bedst med shuffle ved korte forflytninger og T-push ved længere forflytninger. Det kunne for eksempel være pasninger over centrallinjen. Den korrekte udførelse af T-push og shuffle kan ses her på siden.

Butterfly er målmandens siddende grundstilling og bruges til at dække af på isen. Butterflyen er den mest almindelige position for en moderne målmand at redde pucken på. Målmanden har stor bevægelsesfrihed i denne position. 


Positionen udføres ved, at målmanden sidder på knæ med en næsten helt strakt hofte, så trykket og balancepunktet lægges ned i knæene. Dette hjælper også målmanden med at fylde mest muligt i målet. Handskernes position ligger ligeledes foran hofterne i en halvstrakt armslængde, så arme/hænder kan røre sig frit i alle retninger. Stavens blad skal altid dække hullet imellem benene nede på isen.


Butterfly-slides er måden at bevæge sig på isen. Det trænes ved at trykke med den ene skøjte i isen og derefter trykke sig sideled. Trykket skal lægges på tåspidsen af klingen. Første moment er at lære målmanden at glide i en lige linje på isen. Herefter trænes alle forskellige retningsændringer. Anvend de samme retningslinjer, som er angivet ved stående skøjteløb: Hovedet først, derefter kroppen. Disse "rejsevej" trænes i målfeltet, og stolperne bruges som stopklods. Dette moment bruges ofte til returpucke og i nærkampsspillet rundt om målet. Butterflypositionen overgår ofte i en SMS-position. 


Se butterfly-sliders video ved at trykke på foto


Buttefly Sliders
Butterfly Sliders


SMS er en af de mest effektive stillinger i dagens ishockey! Den bruges til at dække snævre vinkler og er effektiv ved korrekt udførelse. SMS bruges ofte, når pucken er ude på vinklerne i det blokkende område.


Der findes forskellige typer af handlinger i målmandsspillet. Det mest almindelige er, at målmanden reagerer på et skudforsøg. I dette moment reagerer målmanden bevidst med hænder og fødder i en aktiv handling. Afstanden til skytten og målet bestemmer, hvor meget tid man har til at udføre denne type af redning. I reaktionsområdet er det optimalt at bruge denne form for redning. 


At bruge en blokkende redning betyder, at målmanden bruger sin størrelse i stedet for den mere aktive handling. Dette moment er en passiv redning ved et skud tæt under mål, hvor vinklerne er minimale. Reaktionstiden er yderst begrænset i det blokkende område, og derfor kan man med fordel vælge at spille på sin størrelse fremfor at reagere. I det blokkende spil er det en fordel, hvis man kender til ens bokskontrol.


U11-U13 bør introduceres for begrebet bokskontrol. Dette er et effektivt værktøj, som bruges til at forklare målmandens position, og hvor meget målmanden fylder i målet i forhold til pucken. Bokskontrol skaber en forståelse for, hvordan en målmand kan placere sig rigtigt: i sideled, dybde samt vinkelret. Via udvikling af forskellige stillinger kan målmanden lære, hvordan man dækker maksimalt i både højde og bredde. Dette begreb bruges ofte ved nærkampsspil eller ved afslutninger, hvor målmanden vælger at blokke skuddet.


Hvis du ønsker at købe udstyr fra nyt så har klubben et samarbejde med Rexhockey hvor klubbens medlemmer opnår 10% rabat.


Ishockey Målmandsudstyr | ALT i udstyr til ishockeymålmænd (rexhockey.com)


Ønsker du at starte ud med brugt udstyr så findes der masser af hjemmesider på Facebook hvor der sælges brugt ishockey udstyr.